Jobb a Hyper-V a VMware-nél?

Gyakran halljuk, de vajon jobb-e a Hyper-V a VMware-nél? Ez egy jó kérdés, amelyre ez a cikk valószínűleg nem tud teljes részletességgel válaszolni, azonban megnézzük a két virtualizációs platform néhány közös aspektusát, és összehasonlítjuk őket egymással.
A Hyper-V-ben az a nagyszerű, hogy a Windows Serverrel és még a Windows 10 Professional rendszerrel is együtt szállítják; ennélfogva, ha ki akarná próbálni, csak annyit kell tennie, hogy engedélyezi a Hyper-V szerepkört a Windows telepítésében. A VMware-rel ellentétben nem szükséges dedikált szervert használni csak azért, hogy VMware-hosztként szolgáljon; ha azonban az ilyen jellegű felállítást kedveli, a Hyper-V ingyenes operációs rendszerként is elérhető, amelyet önálló, kis méretű hipervizoros hosztoknak szánnak.
A Hyper-V jobb Windows-integrációt kínál. Tökéletesen együttműködik a Windows vendég operációs rendszerekkel, és a Windows már tartalmazza a Hyper-V kiszolgálókon belüli virtualizált futtatáshoz szükséges illesztőprogramokat. A VMware ezzel szemben mindig le van maradva a legújabb Windows-verziókkal, így előfordulhat, hogy várni kell egy kicsit, mire frissítik az integrációs eszközeiket.
A legtöbb ember úgy találja, hogy a Hyper-V-t messze könnyebb használni, mint a VMware-t. Ennek egyik oka, hogy a felhasználói felület és az operációs rendszer a megszokott módon működik, és nem kell hozzá parancssor vagy a UNIX világából származó fogalmak. Mivel a Hyper-V integrálódik a Windowsba, a VM-fájlok ide-oda mozgatása is sokkal egyszerűbb a gazdaszámítógép és más számítógépek között.
A Hyper-V-nek jelentős hátrányai is vannak. A Linux és más, nem túl népszerű operációs rendszerek kevésbé támogatottak, és egyesek szerint ezt szándékosan teszik. Ha nagyon jó Linux és UNIX vendég operációs rendszer támogatásra van szüksége, akkor a legjobb a VMware használata, ez nem kérdéses.
Még a VMware PC-s terméke, a VMware Workstation is sokkal jobban boldogul a Hyper-V-nél az ismeretlen operációs rendszerekkel, de a PC-s felhasználók számára van egy másik nagy előnye is a VMware használatának: a grafika és a teljesítmény a PC-ken általában jobb. Ha a VM-en belül játékokat vagy 3D-s grafikát használ, érdemes a VMware teljesítményét összehasonlítani, mielőtt döntést hozunk.
A Hyper-V másik hátránya szintén nem meglepő: a régebbi Windows operációs rendszerek nem támogatottak jól a Hyper-V újabb verzióiban. Elvégre a Microsoft operációs rendszereket akar eladni, a VMware pedig nem, így itt egyértelmű az érdekellentét, ami nagyon is nyilvánvaló. Ha nagyon régi Windows verziókat kell futtatni, akkor a VMware-re lehet támaszkodni, és arra, hogy ők még sok évvel tovább támogatják ezt a funkciót, mint a Microsoft.
Végül, ha a nagyméretű telepítéseket nézzük, azt találjuk, hogy a VMware által használt technológia valószínűleg még mindig messze a Hyper-V előtt jár. Bár a Microsoft gyorsan dolgozik a felzárkózáson, a vállalati ügyfelek nagy valószínűséggel a VMware mellett maradnak, mivel a nagyméretű virtuális adatközpontok terén már bizonyítottak.
Akár a Hyper-V, akár a VMware használata mellett dönt, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy a virtuális gépeket hogyan fogja biztonsági mentés alá vonni. De pontosan hogyan is lesz a virtuális gépek hosztjának biztonsági mentése? Érdemes lehet megnézni a BackupChain-t. A BackupChain egy mindenre kiterjedő biztonsági mentési megoldás, amely Hyper-V mentést, VMware mentést, valamint a hoszt lemezes mentést kínál a hoszt mentéséhez is. Egyszerűen telepítse a BackupChain-t minden egyes hosztra, és a VM-ek egy gyors és egyszerű, kétperces telepítés után biztonsági mentést és védelmet kapnak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések