Ne használja a VirtualBox Snapshotot (és az AutoProtectet) biztonsági mentéshez

A VirtualBox és az összes többi virtuális platform nem ajánlja a VirtualBox Snapshot vagy az AutoProtect Snapshot funkciók használatát a VirtualBox biztonsági mentésként való használatára a virtuális gépek számára. Az indoklás és az alternatívák az alábbiakban ismertetésre kerülnek. Mindenekelőtt tisztában kell lennie azzal, hogy a megalapozott döntés meghozatalához mit tesznek és mit nem tesznek a pillanatfelvételek és az AutoProtect funkciók.
Mi az a VirtualBox pillanatkép?

A pillanatfelvétel a VirtualBoxban egy olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi a virtuális gép felhasználójának, hogy "befagyassza" a gépet, és egy későbbi időpontban visszatérjen ebbe a befagyasztott állapotba. Természetesen ez a funkció nagyon népszerű a szoftverfejlesztők és a szoftvertesztelők körében, mivel lehetővé teszi számukra, hogy a teszteket úgy ismételjék meg, hogy minden tesztnek pontosan ugyanaz a meghatározott kiindulási pontja és rendszerfeltételei legyenek. De hogyan történik ez belsőleg? Ebben rejlik a válasz arra, hogy miért nem szabad biztonsági mentési mechanizmusként felfogni a pillanatfelvételeket.

A VirtualBox a pillanatfelvételeket úgy valósítja meg, hogy a virtuális lemezt és a virtuális gép belső memóriaállapotát többek között külön fájlokba, úgynevezett pillanatfelvétel-fájlokba menti. Minden egyes VDI-hez (a virtuális gép merevlemezének fájlja) például, és minden egyes pillanatfelvételhez, amit a VM-hez készítünk, egy új VDI-t kapunk. Amint egy virtuális gépet "befagyasztunk" egy pillanatfelvétel készítésével, a VirtualBox leállítja a lemezváltozások írását az eredeti virtuális lemezre, és helyette egy új virtuális lemezfájlt indít el. A pillanatfelvétel elkészülte után az eredeti VDI érintetlen marad.


Mi történik, amikor visszaállít egy VirtualBox pillanatképet?

Egy VirtualBox-pillanatfelvétel visszaállításával a VirtualBox eltávolítja a másodlagos VDI-t, ahol a módosításokat tárolták, és betölti a belső memóriát és egyéb struktúrákat az előző virtuális gép állapotából. Mindezeket az információkat több, a pillanatfelvételhez kapcsolódó fájl tartalmazza. Amint a VM ismét működőképes, a pillanatfelvétel-fájlok törlődnek.
Mi történik, ha törli a VirtualBox pillanatképét?

Egy pillanatfelvétel törlése sokkal több munkát jelent, mert most azt mondja a VirtualBoxnak, hogy meg akarja tartani a változásokat, amit "úgy gondolt", hogy nem valószínű; ezért a VirtualBoxnak össze kell vonnia az eredeti virtuális lemezt az azóta bekövetkezett változásokkal. Ha sok változás történt, ez az összevonás eltarthat egy darabig. Miután befejeződött, a pillanatképfájlok törlődnek.

Hadd szúrjak be ide egy kis gondolatot. Az, ahogyan a VirtualBox és más platformok implementálták a pillanatfelvételeket, valóban azt bizonyítja, hogy nem biztonsági mentésre szánták őket, és nem is alkalmasak termelési rendszereken. Ha a VirtualBox tervezői azt akarták volna, hogy a pillanatfelvételeket védelmi mechanizmusként használjuk, akkor a változásoknak az eredeti lemezre való írását választották volna, és az eredeti blokkokat egy "megőrzi az eredetit" fájlba írták volna.  Ezáltal nem lenne teljesítménybeli hatás a későbbi olvasások vagy írások során, és a pillanatfelvétel törlése nagyon gyors és egyszerű lenne. De nem így csinálták, és nem is okkal: az ok egyszerűen az, hogy a pillanatfelvételeket nem biztonsági mentésnek szánják.
Megengedettek-e a pillanatfelvételek a termelési rendszereken? Nem.

Sok tapasztalt informatikai rendszergazda dühös lesz, ha pillanatképeket hoz létre egy termelő VM-hez a fentiekben vázolt hatástalanság és a kezelés bonyolultsága miatt. Egy pillanatfelvételek nélküli VM mindössze két fájlból, a konfigurációból és a VDI virtuális lemezéből állhat. Egy VM pillanatképekkel könnyen állhat több tucat vagy akár több száz fájlból is. Természetesen mindezek az ineffektivitások összeadódnak és lelassítják a kiszolgálót. Túlságosan bonyolulttá és hibalehetővé teszik a VM-adatstruktúrák kezelését. A legjobb és leghatékonyabb, ha a VirtualBox pillanatképeket ezek miatt nem használjuk a termelő rendszeren.
Pontosan miért nem ajánlott a VirtualBox pillanatkép és az AutoProtect funkció VirtualBox biztonsági mentésként?


Egy virtuális gép biztonsági mentése sokkal teljesebb és megbízhatóbb folyamat, mint egy egyszerű pillanatfelvétel készítése. Először is, a pillanatfelvételek megváltoztatják magát a VM-et, mivel új függőségeket vezetnek be, míg a VirtualBox biztonsági mentés nem. Egy pillanatkép hozzáadásakor több fájl jön létre, és a VirtualBox elkezdi írni a lemezváltozásokat különböző fájlokra stb. Ha bármelyik fájl megsérül vagy elveszik, az egész virtuális gép megsérül. A pillanatfelvételek szinte mindig ugyanazon a lemezen tárolódnak, ezért egy egyszerű lemezhiba a pillanatfelvételt is érinti. Mindazonáltal, még ha csak egy pillanatfelvétel sérül is meg, és az eredeti fájlok rendben vannak, a VM mindkét esetben tönkremegy.

A VirtualBox biztonsági mentés külön tárolót használ, ideális esetben valahol máshol, egy másik eszközön vagy egy felhőfiókban. Mindenféle hiba ellen védelmet nyújt: hardver, szoftver, malware, operációs rendszerhiba, véletlen vagy akár szándékos károkozás, például elégedetlen alkalmazottak által okozott károk ellen. Azáltal, hogy megbízható másolatokat készít minden olyan információdarabról, amely a virtuális gép visszaállításához szükséges, a VirtualBox biztonsági mentés tartalmazza mindazt, ami a VM újjáépítéséhez szükséges bármely VirtualBox hoszton, például a virtuális gép konfigurációját, a virtuális lemezeket és a VM-hez tartozó összes pillanatfelvételt.
A VirtualBox biztonsági mentés előnyei a pillanatfelvételekkel szemben

Az automatizált élő VirtualBox biztonsági (automatic VirtualBox backup) mentés technikailag jobb és sokkal megbízhatóbb, mint egy pillanatfelvétel. A VirtualBox biztonsági mentések készíthetők a VM futása közben vagy leállításakor, mindkét mód problémamentesen működik. A VirtualBox biztonsági mentések visszaállíthatók, és a visszaállított VM beállítható úgy, hogy az eredeti klónja legyen, így egymás mellett összehasonlítható. A VirtualBox biztonsági mentések nem befolyásolják a teljesítményt a mentés befejezése után, ellentétben a pillanatképekkel, amelyek a VM minden lemezelérését lelassítják, miután létrehozták őket. A pillanatfelvételek másik fontos hatása, hogy a VirtualBox belső nyomkövetési fájljai nagyon gyakran íródnak a lemezre a pillanatfelvétel bitképek követése érdekében, és SSD-k esetében ez gyorsabb elhasználódáshoz és ezáltal a lemez meghibásodásához vezethet.
Mi az ajánlott stratégia?

A pillanatfelvételek nagyszerűek a rendeltetésükhöz: szoftver- és operációs rendszer-teszteléshez. Ettől eltekintve a használatuk valószínűleg nem jó ötlet, különösen a termelő rendszereken. A fontos termelési VM-eket egy jó VirtualBox mentési megoldással kell védeni, hogy a VM megbízhatóan visszaállítható legyen bármelyik hoszton, bármi történjen is, anélkül, hogy hosszú távon befolyásolná a virtuális gép hostjának teljesítményét, vagy megnehezítené a kezelését. A VirtualBox mentőszoftver segít karcsú és hatékony VirtualBox adattárolót tartani, és a VM-ek a csúcsteljesítményen futnak, rezsiköltség nélkül. A pillanatfelvételek negatívan befolyásolják a teljesítményt, bonyolultabbá teszik a tárolók kezelését, növelik a hibalehetőséget, jelentősen csökkentik a hoszt megbízhatóan kiszolgálható VM-ek számát, és ezért nem ajánlottak mentési célokra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések