Cloud Backup Közös veszélyek a felhőalapú tárolás használatakor

A médiában számos különböző felhőalapú biztonsági mentést biztosító tárolószolgáltatóról hallhatott már. De ha jobban megnézzük, van néhány nagy különbség, amivel érdemes tisztában lenni. A felhőcsomagok közötti különbségek óriási különbséget jelenthetnek a hosszú távú díjakban.

Hogyan fogja használni a felhőcsomagját?
Azt tervezi, hogy nagyon hosszú ideig tárolja a fájlokat módosítás nélkül? Támogatja a biztonsági mentési eszköze ezt a fajta elrendezést? Ha nem, vagy ha a fájljai gyakran változnak, és ezért gyakran kell biztonsági mentést készíteni, ez új magasságokba emelheti a felhőcsomag költségeit.

Hozzáférési költségek
A legtöbb felhőalapú biztonsági mentést tároló szolgáltató esetében hozzáférési díjakkal jár. Egy mappa lekérdezésekor a szervernek össze kell állítania egy fájllistát, és ez rengeteg munka, ezért a cég általában díjat számít fel érte. A biztonsági mentési eszköztől és a fájlszerver biztonsági mentésének méretétől függően egy átlagos biztonsági mentés során több millió ilyen lekérdezés is előfordulhat. Ezt nem fogja azonnal észrevenni, és még ha minden egyes hozzáférés csak egy fillér töredékébe kerül is, gyorsan sok dollár és cent lesz belőle. Minél több mappája és fájlja van, annál magasabbak lesznek a hozzáférési díjak. Ahogy ismétli a biztonsági mentéseket, óránként, naponta vagy bármilyen ütemezéssel, ezek a díjak szó szerint megsokszorozódnak.

Letöltési díjak: Kilépési díjak
Amikor eljön az idő, és vissza kell állítania valamit, a legtöbb szolgáltató minden egyes gigabájtért, amely elhagyja a létesítményt, díjat számít fel. Ha sok adatot kell letöltenie, az sokba fog kerülni - sokba. Sok mainstream szolgáltatónál a kilépési díjak óriásiak lehetnek. A kilépési díjak a biztonsági mentési eszköz által a biztonsági mentések koordinálására használt adatok nyomon követésére is vonatkoznak. Tehát valamilyen formában letöltésre kerül sor, bár ezek a nyomon követési fájlok nyilvánvalóan sokkal kisebbek, mint egy teljes visszaállítás. Például egy 1 TB-os Amazon S3 letöltés ma (2022-ben) körülbelül 92 $-ba kerülne.

Granularitáscsapdák
A legtöbb szolgáltató, nevezetesen az S3 alapú felhőalapú tárhelyszolgáltatók, minden egyes objektumot külön-külön tárolnak. Ha csak néhány bájtot kellett megváltoztatni egy fájlon belül, az objektumot gyakran újra fel kell tölteni, és egy új objektumverziót kell létrehozni. Ha ez a fájl történetesen egy 1 TB-os fájl, akkor egy új, 1 TB-os objektum is létrejöhet. Most egy új TB-ért kell fizetnie, annak ellenére, hogy csak néhány bájt változott. Igaz, ez a helyzet elkerülhető lenne a biztonsági mentési mechanizmus másfajta megválasztásával, de jól szemlélteti a lényeget.
A granularitás másik pontja a gigabájtonkénti számlázás. Sok szolgáltató kerekít, és teljes GB-okban vagy akár TB-okban számol fel. Az egyik szolgáltató például látszólag alacsony terabájtköltséget kínál, de később rájön, hogy teljes TB-okat számolnak fel, pedig csak 1 GB-ot használ.

A minimális tárolási időtartam csapdái
Egy másik trükk, amivel többet fizethet, mint amennyit akart, az a minimális tárolási időtartam kikötése. Vizsgáljunk meg egy gyakori forgatókönyvet. Biztonsági mentést készít egy szerver lemezéről egy képre, és feltölti azt a felhőbe. A kép 500 GB, lehet, hogy egy TB-ot kell fizetnie, de Ön úgy gondolja, hogy ez rendben van, mivel alacsony a TB-arány. Most azonban továbbmész, és éjszakánként lecseréled a lemezképet a felhőben. Feltételezed, hogy összességében csak 500 GB-ot használsz. A valóságban egy hónap alatt 30 * 500 GB-ot használtál el, és mind a 15 TB-ért fizetned is kell egy bizonyos számú hónapig. Egyes szolgáltatók három hónapos minimális tárolási időtartamot írnak elő. A fenti példánkban 90 * 500 GB = 45 TB-ot fizetne, miközben valójában csak 500 GB-ot használna!

Az előre fizetős tárolás nem jelent jövőbeli garanciákat
Ez olyan, mintha egy házat bérelnél. Amint lejár a bérleti szerződésed, előfordulhat, hogy emelkednek a díjak. De a házbérléstől eltérően, amely a legtöbb országban jogilag szabályozott helyzet, a felhőalapú tárolás esetében nincs szabályozás. Bármikor emelhetik a költségeket, amikor csak akarják. De akkor nem lehet egyszerűen "átugrani a hajót", ha ez megtörténik?

Magas váltási költség
Költöztél már valaha is? Az rengeteg munka és stressz. A legtöbb ember inkább elkerülné. A felhőalapú tárhelyszolgáltatóknak mind saját platformjaik vannak, és nincs igazi szabvány arra vonatkozóan, hogyan kell mindegyikükkel dolgozni. Az ok egyszerű: a felhőszolgáltatók magas váltási költségeket akarnak elérni, mert ha a váltás könnyű, egyszerű és gyors, akkor a következő dolog, ami történni fog, az az árháború lesz. És mint tudjuk, ez jellemzően rossz helyzetet eredményez a szolgáltatók számára, de a fogyasztók számára is minőségromlással jár.
Ezért, ha egyszer beálltál egy platformra, akkor valószínűleg maradni fogsz, mert a váltás nem egyszerű. Ez némi hatalmat hagy a felhőszolgáltatóknak, hogy hosszú távon emeljék az árakat. Ha legalább garantált lenne, hogy az árak nem emelkednek, akkor a magasabb váltási költségek nem jelentenének akkora problémát.

Több tárhely használata, mint amennyire feliratkozott
Egy másik trükk, amit egyes szolgáltatók alkalmaznak, hogy hatalmas díjat számítanak fel, amint túllép egy meghatározott limitet. Például 500 GB-os csomagra szerződik, de végül 600 GB-ot használ. A 100 GB-os különbség majdnem többe kerülhet, mint az 500 GB, amire feliratkozott. Mivel a felhőalapú biztonsági mentések automatizáltak, nincs igazán garanciája arra, hogy a teljes kijelölt tárhelyet nem lépi túl. Ha a felhőszolgáltató automatikusan magas díjakat számít fel a tárhelylimit túllépése esetén, ez jelentősen megnövelheti a havi számláját.

Nincs technikai támogató csapat
A rejtett költségek egy másik formája a technikai támogatás hiánya. A technikai támogatás kritikus fontosságú, nemcsak a felhőalapú biztonsági mentési rendszer első beállításakor, hanem hosszú távon is. Szükség van valamiféle felügyeletre és tesztelésre annak megerősítésére, hogy minden az elvárásoknak megfelelően működik, és nem maradtak ki véletlenül kritikus adatrészletek. Különösen akkor, ha adat-visszaállításra van szükség, és az idő kritikus, a legjobb, ha egy hozzáértő, megbízható és gyors reagálású technikai támogató csapat áll rendelkezésre, amely segít a visszaállítás befejezésében, ha bármilyen probléma merül fel.
A legtöbb felhőalapú biztonsági mentésszolgáltató azonban csak infrastruktúra-szolgáltató. Nem érdekli őket, ha nehézségei adódnak az adatok visszaállításával; ők csak egy platformot biztosítanak. Az Amazon S3 esetében például nem igazán felhőalapú biztonsági mentésre épült, de sok vállalat mégis ekként használja. Akkor ki segít ezeknek a felhasználóknak, ha valahogy elakad a visszaállítási művelet?

A megoldás: Egy fix árú felhőalapú tárhelyszolgáltató
Nem lenne egyszerűbb, ha nem kellene a változó költségekkel és díjakkal foglalkoznia? Nincs hozzáférési díj, nincs letöltési díj, nincs minimális tárolási időtartam. Ehelyett egy egyszerű fix díj egy bizonyos mennyiségű felhőalapú tárhelyért. Nincsenek rejtett díjak, nincsenek jövőbeli áremelések, egyáltalán nincs miért aggódnia.
Ráadásul nem lenne nagyszerű, ha a felhőalapú biztonsági mentési csomagja tartalmazná az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező technikai támogatást, így tudhatja, hogy számíthat egy hozzáértő technikai támogató csapatra, függetlenül attól, hogy milyen vagy mikor merülnek fel problémák. Kiderült, hogy ilyen terv valóban létezik, és ezt a Best Server Cloud Backup biztosítja.
Amellett, hogy költséghatékony alternatívát kínálnak más mainstream felhőmegoldásokkal szemben, technológiájuk további technológiát is kínál a mentési folyamat javítására és a biztonsági mentések jelentős felgyorsítására, így egy nap alatt többször is készíthet biztonsági mentést, ráadásul további költségek nélkül.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések