Hyper-V Backup and Replication: Mi a legjobb?

A Hyper-V biztonsági mentés és a Hyper-V replikáció a Hyper-V védelmének fontos stratégiái. Van azonban néhány kritikus különbség a kettő között, amelyet meg kell értenie annak érdekében, hogy hatékony Hyper-V biztonsági mentési stratégiát állíthasson be. Bár mindkét módszer valamilyen formában biztosítja a virtuális gépek duplikálását, de az egyes stratégiák célja meglehetősen eltérő.

A Hyper-V replikáció ugyanaz, mint a Hyper-V biztonsági mentés?

A Hyper-V replikáció alapvetően a VM-k másolásának egyik kiszolgálóról a másikra történő végrehajtását jelenti. A replikálás mindent áthelyez A fizikai állomásról B-re. A Hyper-V Replica használata esetén ez a folyamat 15 percenként szektorszinten történik. Remek ötletnek hangzik, de ennek a fajta "biztonsági mentésnek" vannak hátrányai, nevezetesen, hogy nem valódi biztonsági mentés. A VM ilyen típusú másolata, és különösen a Hyper-V Replica típusa nem egy összeomlás-konzisztens vagy alkalmazás-konzisztens Hyper-V biztonsági mentés. A Hyper-V biztonsági mentés egy sokkal fejlettebb biztonsági mentési mechanizmus, de több munkát is igényel.

A Hyper-V biztonsági mentés jobb, mint a Hyper-V Replica?

A Hyper-V Backup egy olyan folyamat, amelyben a hoszt kifejezetten utasítja a VM-et, hogy készüljön fel az éles mentésre. Ennek során a VM-en belül egy jelet ad át a VSS-tudatos szolgáltatásoknak, például az SQL Server-nek, magának a Windows operációs rendszernek, az Exchange Server-nek stb. hogy minden olyan szolgáltatásnak, amelynek fel kell készülnie, legyen lehetősége erre. A szolgáltatások ezután kiürítik a függőben lévő írási blokkokat, hogy a lemezen lévő adatstruktúráik garantáltan konzisztens állapotban legyenek. Amint minden szolgáltatás elkészült és elégedett, a jelet visszaadjuk, és megkezdődhet a mentés az állomás szintjén.
Mint látható, a Hyper-V biztonsági mentés sok overheadet igényel. Ez nem ugyanaz, mint a Hyper-V Replica, amely egyszerűen csak blokkokat mozgat A-ből B-be, és még csak nem is mindig a megfelelő sorrendben, anélkül, hogy a VM-en belüli szolgáltatásokat értesítené. Ha egy replikához való kapcsolat megszakad, az eredmény általában katasztrofális. Azt sem lehet csak úgy fogni egy replikát, és csak úgy bekapcsolni. Nincs garancia arra, hogy a replikáció véletlenszerű időpontokban naprakész.
A Hyper-V biztonsági mentés ezért sokkal jobb, mint a Hyper-V Replica. Ez a VM egy nagyon konkrét időpontban készített másolata. Ez egy összeomlás- és alkalmazáskonzisztens másolat, így garantáltan jó állapotban van, amikor használja. Amikor a biztonsági mentés elkészül, tudja, hogy mi van a birtokában. A Hyper-V biztonsági mentés elindítása azonban többletköltséggel jár.
A Hyper-V Replica egy okos mechanizmus, amellyel VM-eket másolhat nagyon lassú kapcsolatokon keresztül egy másik telephelyre. Ez működik, de számos hátránya van, amivel tisztában kell lenni. Ez egy olyan folyamat, amelyet általában nem jól felügyelnek. Gyakran leáll anélkül, hogy az IT-adminisztrátorok észrevennék. Az IT-adminisztrátorok csak akkor veszik észre, hogy a replikáció hónapokkal korábban csendben leállt, és így nem maradt biztonsági másolat, amelyről visszaállíthatnák.

Használható-e a Hyper-V biztonsági mentés replikációként?

Igen, de nem nagyon rövid időközönként. A BackupChain segítségével a Hyper-V Backup mechanizmus segítségével 1:1 arányú másolatot készíthet egy VM-ről, és azt egy különálló vagy több állomáson helyezheti el. Ennek számos előnye van: A BackupChain nagyon jó felügyeletet és hibanaplózást kínál. Ha bármi baj történik, értesítést kap, és a naplókban azonnal kiszúrhatja a hiba forrását. A VM Hyper-V Backup minőségű másolata mindig előnyösebb, ahogy azt az előző részben részletesebben leírtuk, így a replikáció minősége sokkal jobb, ha az egy Hyper-V biztonsági mentésből származik.
Ezen túlmenően a Hyper-V biztonsági mentés egy másik kritikus előnyt is kínál: A VM sokkal régebbi verzióinak visszaállítása. Ezért egy teljes Hyper-V mentési stratégiához nem elég a replikáció használata. A replikáció csak a fő hoszt hirtelen hardverhibái ellen nyújt védelmet. Mindent, ami ezen túlmutat, megfelelő Hyper-V biztonsági mentési stratégiákkal kell védeni.
A Hyper-V biztonsági mentés és replikáció megvalósításához a BackupChain használatát javasoljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések